Bijen zijn van grote betekenis voor de voedselproductie. De bloeiende akkers, waar bijen het van moeten hebben, zijn schaars in het Nederlandse landschap. Opvallend genoeg zijn steden met hun parken, tuinen en kleinere bebossingen geschikt voor de geplaagde bijen.
Het idee om bijen de ruimte te geven in steden werd ontwikkeld door Ingrid Kerkvliet, freelancer voor o.a. Future For Nature, in samenwerking met Gelderse Natuur- en Milieufederatie.
In Iriszorg, organisatie voor opvang van in moeilijkheden geraakte mensen, vond zij een partner.
De organisatie van Stadsbijen biedt bedrijven de mogelijkheid een kast te sponsoren of spoort aan daken beschikbaar te stellen. Bij zulke ontwikkelingen zijn ook professionele imkers betrokken.
In Nijmegen zijn op enkele plaatsen stadsbijen te vinden. Zo staan er bijenkasten, gebouwd door cliƫnten van IrisZorg, op het dak van het gemeentehuis.

Deze bij uitstek duurzame activiteit leent zich voor een houderschap van het populaire Duurzame Estafettestokje. Medewerkers van energieleverancier op duurzame grondslag Vandebron, overhandigden het stokje, onder goedkeurend gezoem van de bijen, op het zonovergoten dak aan enkele werkkrachten van Iriszorg.

DSC02574