Deelnemen verkiezing groenste stad Europa

Nijmegen is een van de drie steden die opgaat voor de Green Capital Award 2018. Samen met Den Bosch en het Zweedse Umea staat Nijmegen in de finale voor de toonaangevende titel van groenste stad van Europa. De finalisten meten hun krachten in juni in Ljubljana, dit jaar de duurzaamste stad. Hier zal de gemeente Nijmegen samen met bewoners en organisaties laten zien waar de groene en duurzame kracht van Nijmegen in zit.

 

Bekendmaking winnaars

Na de presentatie op 21 juni zal de jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, op 22 juni de winnaar bekend maken. Dan is duidelijk of Nijmegen zich in 2018 European Green Capital mag noemen. Nijmegen stond ook bij de afgelopen twee edities van de prijs in de finale.

De gemeente Nijmegen wil in samenwerking met bewoners en organisaties uit de stad de presentatie in Ljubljana voorbereiden en laten zien hoe steden in Europa succesvol kunnen zijn in zaken als meer groen, minder uitstoot van schadelijke stoffen en het omgaan met klimaatverandering.

 

Winnaars sinds 2010

De Europese Commissie reikt jaarlijks de Green Capital Award uit. Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana al eerder de titel. Essen mag zih in 2017 de groenst stad noemen.

Het doel is lokale inspanningen voor milieu, duurzame economie en leefomgeving op Europese schaal te onderkennen. De winnende stad is een rolmodel voor andere Europese steden.

 

Meer informatie